Vliv ducha na psychický stav a tělesné zdraví

16.03.2009 00:07

 

Že duševní stav silně ovlivňuje průběh každého onemocnění dnes už běžně připouštíme, ale v oficiální terapii se to zatím nijak neodráží. Nemocný je podroben nejsložitějšímu vyšetřování tělesných funkcí, ale o jeho stav duševní se valně nikdo nestará. A jeho stav duchovní zůstává, i nadále velkou neznámou. Naši lékaři mají malé znalosti psychologie, nepatrné znalosti filozofie a pravé vědění jim obyčejně chybí úplně.

Z literatury jsou známy desítky případů "zázračně" uzdravených lidí, vědou medicínskou prohlášených za nevyléčitelně choré. Sledujeme-li tyto případy podrobněji, vidíme jako červenou nik táhnout se jednu podmínku. Drtivá většina takto uzdravených lidí prodělala duševní nebo i duchovní přerod, podobný obrácení biblického Šavla na Pavla - zpravidla pod vlivem vlastního těžkého prožití; na základě literatury nebo přátel a řidčeji jen tak - zcela spontánně.
Když sledujeme např. léčení žaludečních vředů, pak s překvapením (?) zjišťujeme vyšší účinnost léčby tam, kde nemocný vedle vynucené zdrženlivosti v jídle přidal navíc i zdrženlivost v myšlenkách.

zdroj: Jos. A. Zentrich - Třetí cesta ke štěstí

—————

Zpět