Bifidobakterie a laktobacily

Složení střevní mikrobiální mikroflóry hraje důležitou roli při udržení zdraví. O to se starají užitečné bakterie v našem zažívacím traktu. Jsou to zejméjna

bifidobakterie a laktobacily

Porucha složení nebo dokonce vymizení užitečných bakterií ve střevech a rozšíření hnilobných a patogenních bakterií předznamenává zdravotní potíže.

Hlavní funkce užitečných střevních bakterií:

  • pouze jsou-li v aktivním stavu, mají schopnost se v zažívacím traktu dále množit tak, aby se mohly uplatnit jejich příznivé účinky
  • v zažívacím traktu likvidují všechny usazené cizorodé látky, jako jsou dusitany, patogenní organizmy, zahnívající zbytky potravy apod. Touto činností vyčistí trávicí trakt a zvýší vstřebatelnost živin z potravy až na 95% !!!
  • během svého života produkují řadu zdraví prospěšných látek, např. přírodní antibiotikum, které pak likviduje záněty a plísně
  • dále produkují biologicky aktivní látky, které výrazně zpomalují stárnutí buněk organizmu. (Nositel Nobelovy ceny I.Mečnikov vyslovil hypotézu, že k dlouhověkosti některých kavkazkých, středoasijských a balkánských národů přispěla zejména konzumace zakysaných mléčných produktů - o příznivé účinky na zdraví těchto národů se zasloužila probiotika - potraviny bohaté na zdraví prospěšné bifidobakterie.)

"Strážci" imunity

Velmi důležitou funkcí střevní flóry je ochrana před choroboplodnými zárodky, které se dostanou do střev ze zevního prostředí. Souhrou střevních bakterií, buněk střevní sliznice a speciálních obranných buněk našeho organizmu vzniká přirozená bariéra proti choroboplodným zárodkům a škodlivinám ve střevech. Má-li tento ochranný systém fungovat, musí být střevní flóra neporušená.

Prospěšné bakterie příznivě ovlivňují:

  • imunitní systém
  • funkci jater, ledvin a ostatních orgánů
  • pohyblivost střev a pravidelné vyprazdňování
  • brání zácpě a průjmům
  • zlepšují stav sliznice

Kdy může nastat porucha normálního složení střevní flóry?

  • při užívání anitibiotik a chemoterapeutik
  • při nevhodné skladbě potravy
  • při střevních infekcích
  • při onemocněních, které oslabují organizmus (např. cukrovka, rakovina, zánětlivá onemocnění plic, slinivky, jater, ledvin, prostaty a zánětlivá a nádorová onemocnění vlastního střeva)

Také nesmíme zapomenout na stresy a neustálé zatěžování organizmu chemickými látkami z potravin a okolního prostředí a také stárnutí organizmu jako takového.

Léčba a prevence gynekologických potíží

V neposlední řadě se tyto užitečné bakterie velmi úspěšně používají v léčbě a prevenci gynekologických potíží jako jsou mykóza a kandidóza.

Ženy, které užívají dlouhodobě bifidobakterie a laktobacily jako prevenci gynekologických potíží po několika týdnech zjistí, že se jim zlepšuje vzhled pleti, vlasů a nehtů. A mnohem lépe udržuje štíhlá linie.

PROBIOTIKA (biopřípravky obsahující tělu prospěšné živé mikroorganizmy) - ZBRAŇ PROTI RAKOVINĚ ?

Nadějným se ukazuje jejich protinádorový účinek, který se realizuje prostřednictvím 3 mechanizmů

  1. Probiotikia mohou utlumit bakterie, které jsou zodpovědné za přeměnu prekarcinogenů na karcinogeny
  2. Probiotické mikroorganizmy mohou zabraňovat tvorbě nádorových buněk přímo
  3. Některá probiotika inaktivují rakovinné látky

 

Probiotika jsou vhodná při léčbě a prevenci následujících onemocnění či potíží:

  • rakovina (zejména tlustého střeva)
  • anémie
  • střevní polypy a diverkuly (vychlípenina ve střevě - má je většina lidí starních 60 let!!!)
  • plynatost
  • pálení žáhy
  • žlučové problémy
  • záněty močových cest
  • gynekologické problémy (mykóza, kandidóza)
  • atopický ekzém
  • atrofická artritida
  • alergie, včetně potravinových
  • vysoká hladina cholesterolu - prevence kardiovaskulárních onemocnění
  • vysoká hladina cukru či kyseliny močové
  • osteoporóza
  • pro posílení imunitního systému