Vitamín C

 

Vitamín C patří mezi nejznámější a také nejdůležitější vitamíny ze skupiny vitamínů rozpustných ve vodě. Je to snad nejdůležitější živná látka vůbec.Příroda ho pověřila klíčovou úlohou při obnovování a udržování přirozeného zdraví., což však zřejmě není všeobecně známé, neboť většina dnešního obyvatelstva trpí jeho nedostatkem.

Téměř všichni savci si dokáží ve svém těle vitamín C vytvořit enzymaticky. Lidé a primáti tuto schopnost nemají. Vitamín C je pro plnohodnotné fungování organismu nezbytný – k čemu by jinak ostatní savci produkovali – v přepočtu na hmotnost lidského těla – takových 10 – 20 g za den? Z tohoto důvodu netrpí ostatní savci kornatěním tepen a nehrozí jim infarkty ani nachlazení.

Vitamín C je tedy pro organismus životně důležitý a blahodárný a musí se mu dodávat několikrát denně neboť tělo ho nedokáže vyrobit a z přijaté potravy ho ukládá jen nepatrné množství.

 

Vědci uveřejňují ročně více než tisíc nových objevů týkajících se jen samotného vitamínu C, a tak jeho všestranné účinky ještě zůstávají ne zcela probádanou oblastí. Především v budoucnu by se měl jeho příjem značně zvýšit, neboť někdy se optimálního účinku dosáhne teprve při vysokých dávkách a přebytky se z těla vyloučí bez jakýchkoliv vedlejších vlivů.

 

Vitamín C dokáže prodloužit život !

Dvojnásobný nositel Nobelovy ceny Linus Pauling, který ještě v devadesátých letech absolvoval přednášková turné píše v knize „Jak žít déle a cítit se lépe“, že optimální sestavení stravy pomocí potravinových doplňků, především vitamínu C, může vést k prodloužení života o 25 až 35 let, a to v nejlepší tělesné kondici, při plném psychickém i fyzickém zatížení.

 

Prof. MUDr. Kurt Tepperwin ve své knize „Pryč s kyselostí“ doporučuje 1 – 3 g vitamínu C denně rozděleného do několika dávek a dále uvádí, že toto množství nelze získat z potravy a je tudíž nutné jej doplňovat potravinovými doplňky.

Podle výzkumu profesora Anthonyho Diplomka z Guy´s Hospitál v Londýně vysoké dávky vitamínu C přinejmenším neškodí, neboť hospodaření s ním je homeostaticky regulováno a přebytek prostřednictvím ledvin odchází z organismu.

 

Vitamín C je především všestranný a mocný antioxidant, podílející se na neutralizaci škodlivých vlivů volných radikálů v buňce, tkáních a orgánech, které zde vznikají jako nežádoucí produkt látkové výměny. Volné radikály při tom zapříčiňují zvýšené riziko nádorových a cévních onemocnění, poškozují genetický
materiál a urychlují stárnutí.

 

Pravidelné užívání vitamínu C aktivizuje buněčný metabolismus, zvyšuje
energii, posiluje imunitu, chrání před nachlazením a infekcemi, redukuje závažnost
a délku různých onemocnění.

  • podporuje tvorbu červených krvinek (spolu s kyselinou listovou
    stimuluje zrání červených krvinek)
  • podporuje stavbu pokožky - vitamín C zvyšuje pevnost pokožky, činí ji odolnější proti škodlivinám z ovzduší a (podobně jako některé karotenoidy) oddaluje či zmírňuje
    tvorbu vrásek.
  • zpevňuje cévní stěny.
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • napomáhá udržovat dobrý stav zubů, kostí
  • je významný pro vytváření kolagenu, působícího podpůrně ve tkáních (účastní se tvorby kostí a chrupavek - je stabilizátorem kolagenu)
  • působí při vstřebání, využití a uložení železa v těle
  • urychluje hojení ran, podporuje obnovu vazivové tkáně a celkově zlepšuje regenerační schopnosti organizmu
  • zbavuje škodlivin (pomáhá také eliminovat účinek různých rakovinotvorných látek),
    brání tvorbě nitrosaminů (rakovinotvorné látky), samotný, ale zejména v kombinaci
    s některými dalšími živinami (např. flavonoidy) znamená ochranu proti kancerogenním látkám a vlivům a rakovině vůbec.
  • pomáhá uvolnit a využít energii z potravy.
  • zvyšuje a obnovuje fyzickou výkonnost.
  • při zátěži, stresu a onemocnění se zvyšuje jeho spotřeba,
  • sportovci před výkonem by měli zvýšit jeho příjem (spolu s dalšími
    antioxidanty).
  • podporuje správnou funkci obranných mechanismů. a syntézy nadledvinových hormonů.
  • jako silný antioxidant předchází vzniku očních chorob spojených se stárnutím.
  • pozitivně působí na mozkové funkce.
  • pomáhá tělu vyrovnat se s následky stresu.
     

Jeho zvýšený přísun je potřebný zejména:

  • při nachlazení
  • v čase chřipkových epidemií
  • při alergiích
  • při zánětech 
  • problémech se sliznicemi a kůží
  • popáleninách,
  • bolestivých stavech (chronické a akutní bolesti a další stresové stavy zvyšují
    spotřebu vitamínu C, ale i hořčíku a některých vitamínů B-komplexu)
  • v těhotenství
  • při onemocněních dásní (krvácivost, kývání se zubů, parodontóza),
  • v oblastech se špatným životním prostředí (např. i v čase inverze)
  •  v pooperační péči
  • onkologických či jiných závažných onemocněních

Na jeho nedostatečný přísun reaguje organismus malátností, nechutenstvím a sníženou obranyschopností. Vyskytuje se únava, snížená výkonnost a nesoustředěnost.

Je nutné zvýšit jeho příjem i při braní některých léků – např. jestliže bereme pravidelně antikoncepci, steroidy, léky proti bolesti, acylpyrin nebo pijeme více alkoholu či kouříme.

 

Vitamín C a onkologická onemocnění

Organizmus potřebuje vysoké dávky vitamínů před a po ozařování a před a po chemoterapii. V případě doplňkového léčení rakoviny se podávají minimálně dva, ale spíše 7 - 12 g. Pokud vitamín C není součástí terapie, užíváme obecně 1-4 g. Usilujeme o souhlas lékaře. Střední i vysoké dávky (1 až 10 g) prokazatelně zvyšují dobu přežití. S velmi vysokými dávkami je nutné podávat látky, které se s vitamínem C spotřebovávají, minimálně kyselinu listovou,vitamíny B6, B12, zinek.

Vitamín C obsahují zejména - šípky, rakytník řešetlákový, zelenina (petrželová nať, rajčata, mladá pšeničná travička, brokolice, paprika, křen, pažitka, růžičková kapusta, brokolice, zelí, kysané zelí, hlávkový salát), ovoce (kivi, jahody, žlutý meloun, maliny, ostružiny, citrusové plody - - grepy, pomeranče, citróny, jeřáb obecný, rybíz, některé druhy jablek, např. Ontário)
 

Doporučujeme špičkový potravinový doplněk –

VITAMIN C (1000 mg)

Jak již bylo uvedeno naše tělo není schopno si samo vyrobit vitamín C, ale ani se jím nedokáže předzásobit. V určitém časovém úseku je organismus schopen využít ze vstřebaného množství jen omezenou část a zbytek je bez užitku vyloučen z těla ven.Tento negativní jev, který brání dokonalému využití dodaného množství vitaminu eliminuje u potravinového doplňku VITAMIN C 1000  forma postupného uvolňování (timed release). Takto upravené tablety zabezpečují plynulý přísun vitaminu C do organismu v průběhu dne bez zbytečných ztrát a umožňují tak maximální využití celé podané dávky. Vitamin je extrahován z šípků a je získáván z nejčistších a nejčerstvějších zdrojů přírodní kvality.

 

Obsah: 100 tablet (dávka na cca 3 měsíce)    

OBJEDNÁVKA TOHO VÝROBKU ZDE:

 

https://shop.calivita.com/?webshop_id=0423808892&group_id=zakaznik&skin_id=1&prod_id=FL0020